مایکروسافت میگوید قراردادش با شرکت هوش مصنوعی «جی۴۲» وابسته به امارات متحده عربی شامل صادرات تراشههای مهم و ابزارهای پیچیده خواهد بود؛ اقدامی که شماری از قانونگذاران آمریکایی هشدار دادهاند میتواند پیامدهایی برای امنیت ملی ایالات متحده داشته باشد.
برد اسمیت، مدیرعامل مایکروسافت، در گفتگو با خبرگزاری رویترز گفت که این توافق میتواند به مرحله دوم برسد که مستلزم صادرات اجزای حیاتی فناوری هوش مصنوعی مانند «وزن مدل» است. اسمیت همچنین گفت هیچ جدول زمانی مشخصی برای مرحله دوم توافق وجود ندارد.
مقامات آمریکایی گفتهاند سیستمهای هوش مصنوعی میتوانند خطراتی علیه امنیت ملی، از جمله از طریق آسانتر کردن مهندسی سلاحهای شیمیایی، بیولوژیکی و هستهای، داشته باشند.
دولت جو بایدن مهرماه گذشته از تولیدکنندههای بزرگترین سیستمهای هوش مصنوعی خواست جزئیات این سیستمها را با دولت در میان بگذارند.
پیشبرد توافق مایکروسافت با شرکت اماراتی، نیاز به تأیید وزارت بازرگانی آمریکا دارد. مدیران مایکروسافت هنگام اعلام این قرارداد گفتند راهکارهایی برای محافظت از فناوری این شرکت و جلوگیری از استفاده آن توسط نهادهای چینی برای آموزش سیستمهای هوش مصنوعی مدنظر دارند.
شماری از قانونگذاران آمریکایی کافی بودن این راهکارها را زیر سئوال بردهاند.
ماهیت غیرعلنی مذاکرات این دو شرکت بر سر شرایط و چگونگی انتقال فناوری آمریکایی به نگرانیها دامن زده است.
مایکل مککال، رئیس جمهوریخواه کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا، به رویترز گفته است که با توجه به منافع چین در امارات متحده عربی، نگران این است که راهکارهای مناسب و کافی برای محافظت از فناوریهای حساس آمریکا در برابر جاسوسی چینیها ایجاد نشده باشند.
قرارداد مایکروسافت و «جی۴۲» خلاءهای قانونی موجود در این رابطه را آشکار کرده است. به عنوان مثال، در حال حاضر هیچ مقرراتی برای محدود کردن صادرات مدلهای هوش مصنوعی وجود ندارد.
مایکل مککال و گروهی دیگر از قانونگذاران از هر دو حزب دموکرات و جمهوریخواه، لایحهای را ارائه کردند که به مقامات دولت قدرت بیشتری برای نظارت میدهد.
شرکت مایکروسافت ۱.۵ میلیارد دلار در «جی۴۲» سرمایهگذاری کرده و اسمیت به هیأت مدیره این شرکت پیوسته است. مایکروسافت و «جی۴۲» جزئیات ضمانتهای امنیتی را فاش نکردند و هیچ توافق مستقیمی بین آمریکا و امارات متحده عربی در مورد انتقال فناوریهای حساس وجود ندارد.
مدیران مایکروسافت میگویند این دو شرکت ممکن است به دنبال انتقال این فناوریها به بازارهای دیگر، از جمله در ترکیه و مصر، بروند.
برد اسمیت به رویترز گفته که مایکروسافت چندین گزینه جایگزین را برای محافظت از فناوری خود در نظر گرفته است، از جمله جداسازی فیزیکی بخشهایی از مراکز داده که در آن تراشههای هوش مصنوعی و وزن مدلها قرار دارند.
مدیران مایکروسافت میگویند بر اساس قرارداد مایکروسافت و «جی۴۲»، این شرکت اماراتی از قانون «مشتری خود را بشناسید» پیروی خواهد کرد و به شرکتهای چینی اجازه نخواهد داد تا از فناوری مایکروسافت برای آموزش مدلهای هوش مصنوعی استفاده کنند.
به گفته مایکروسافت، در صورتی که «جی۴۲» مفاد توافق را زیر پا گذارد، این شرکت مجبور نخواهد بود از طریق نظام حقوقی امارات متحده عربی عمل کند و قادر خواهد بود تا از طریق دادگاههای داوری در لندن داراییهایش را در بسیاری از کشورها مصادره کند.